systemisch werk

systemisch onderzoeken

werkwijze

Tekstvak:   start | systemisch werk | aanbod | over mij | ervaringen | contact

Systemisch onderzoeken

Systemisch onderzoek is een manier om onbewuste overtuigingen waar te nemen en te ervaren wat je voelt.

Dit geldt voor vraagstukken en persoonlijke thema’s die je vaak slecht onder woorden kunt brengen vanuit je ratio en des te meer ‘leven' in je gevoelswereld. Je ergert je bijvoorbeeld aan een bepaalde situatie in je familie, gezin of op je werk en je staat er van te kijken waarom je (altijd) reageert zoals je doet. Deze (levens)vraagstukken komen vanuit het verlangen van je ziel om te groeien en heel te zijn, je te ontwikkelen en te stralen in je leven.

 

Systemisch onderzoek benadert je verlangen of thema met een ‘ruimtelijke’ blik in je ‘systeem’. Systemen zoals je lichaam, je familie van herkomst, je huidige gezin, je werkkring, of abstracter; een projectplan, leefomgeving, organisatie, samenwerkingsverband enzovoort.

Door letterlijk het systeem rond je vraag op te stellen in de fysieke ruimte kun je gaan voelen hoe je via je lichaamsbewustzijn reageert. Dit ruimtelijk gewaar worden van je gevoelens geeft inzicht en ruimte tot verandering in je eigen systeem.

 

Je innerlijke (onbewuste) overtuigingen worden voor je waarneembaar zoals ze zich aan je laten zien in die mate waarin dat voor jou op dat moment mogelijk is. Zonder erkenning blijven ze je aandacht trekken en in de weg zitten, vragen ze energie van je. Eenmaal door jou waargenomen, erkent en geaccepteerd krijgen ze een plek in jouw systeem en daarmee de mogelijkheid om te veranderen.

Systemische coaching biedt vaak inzicht in de oorsprong van je overtuigingen en zicht op andere wegen om je energie te laten bewegen.

 

Werkwijze

Ik werk graag met mensen die stappen willen zetten in hun persoonlijke ontwikkeling en groei en zich ervan bewust zijn dat ze daar zelf verantwoordelijk voor zijn.

Veelal ontstaat een stuk groei als we helderheid vinden en erkenning geven aan de brei van emoties en blinde vlekken die de loop van nieuwe ontwikkelingen hinderen. Ik begeleid je daar graag in.

Gedurende een of meerdere sessies van ongeveer 1,5 uur stap je in een proces dat we samen stap voor stap vormgeven. Eerst bespreken we jouw vraag daarna gaan we deze op systemische wijze onderzoeken.

 

In een sessie ontdekken we wat je innerlijk beeld is van de vraag waarmee je komt. Jij vormt hier vervolgens een ruimtelijk opstelling van en stelt je vraag letterlijk op in de ruimte.

We kijken naar wat ons daaraan opvalt en tasten af wat er onbewust op de achtergrond speelt door waar te nemen hoe het voelt op een plek. Ik stel je hierbij vragen vanuit de systeemleer en de inspiratie van het moment.

In dit proces onderzoek je wat de juiste plekken zijn voor de opgestelde aspecten en of relevante personen uit je vraag en je zet een stap naar erkenning van wat er speelt. Zaken kunnen soms direct in dat moment of in de korte of langere tijd die er op volgt op zijn plek vallen. En te zijner tijd, kunnen er bewust of onbewust door jou stappen genomen worden voor heling en verandering van wat zich heeft laten zien.